Vraag het uw hovenier!

Online tuinvraagbaak

De online vraagbaak voor al uw tuinvragen. Ontdek het nu zelf! Stel uw vraag online en krijg van ons team van deskundigen snel antwoord per e-mail.

  Mail uw tuinvraag direct!

Een greep uit de vragen

Gele bladeren

Er doet zich een probleem voor in de tuin. Van een aantal plantsoorten(lavendel, struikkamperfoelie, zonnehoed en oranjebloesem) wordt het blad geel. Gevolg is ook dat de plant niet verder groeit. Zit er een ziekte in?
Met vriendelijke groet,

Waarschijnlijk wordt het probleem veroorzaakt door een gebrek aan sporen in de bovenste bladeren. De groei kan in een bepaalde periode zo snel zijn dat de aanvoer van sporen en met name magnesium onvoldoende is. Dit zie je ook vaak bij framboos en ook wel in een bepaalde periode bij Prunus laurocerasus. Magnesium is een belangrijk element voor aanmaak van bladgroenkorrels. Strooi vroeg in het voorjaar 3 kg kieseriet per 100 m2. Strooi in de zomer DCM sporenmix.
Probleem zal zich later in het seizoen vanzelf oplossen, maar komt in een volgend seizoen weer terug. Beter is het te bemonsteren in het najaar zodat we de waarden kunnen bepalen.

Olijfboom snoeien

Wij hebben een olijfboom staan van ongeveer 30 jaar oud. Deze is geplant volgens jullie ontwerp. Mijn vraag is: - wanneer moet deze gesnoeid worden - hoe moet deze gesnoeid worden.

Bij voorbaat dank. De olijfboom kan gedurende het groeiseizoen gesnoeid worden. De olijfboom verdraagt snoei uitstekend. Verwijder vooral scheuten aan de stam en te lange uitlopers.

Voeding voor Hedera

Bij deze wil ik u graag wat advies vragen betreffende de klimopplant ‘Hedera'. De reden waarom ik u benader is dat ik steeds tegenstrijdige antwoorden (particulieren) krijg. Vandaar dat ik het nu maar aan ‘de kenner' vraag. Mijn vraag is; weet u welk mest of voedingsmiddel ik moet gebruiken voor Hedera klimplanten? Dit om de groei van de planten wat te bevorderen.
Mijn dank is groot.

Om de groei te bevorderen van planten is stikstof nodig. U kunt dit geven in de vorm van kunstmest ( NPK 12-10-18 of voor een snellere werking kalkamonsalpeter) Deze mest zal een flinke groeispurt teweeg brengen. Als u ervoor kiest om een organische mest te gebruiken (bij voorkeur) is Culterra een goed middel. Culterra geeft een wat tragere groeistoot maar wel een kwalitatief gezien betere.
Als het erom gaat andere gebreken te corrigeren is mogelijk een andere recept nodig. Bovenstaand recept geeft alleen een groeistoot, waarbij de genoemde Culterra nog wat breder werkt en ook andere problemen corrigeert.

Zandgrond verbeteren

Dag hovenier,
We hebben een verwaarloosd huisje met een verwaarloosde tuin gekocht. Het huisje is ondertussen een klein paleisje geworden, nu de tuin nog. We hebben er al wat planten in gezet. Maar hier en daar is het zand zo mul dat als je er water op spuit het er direct weer vanaf loopt. Wat kan ik hiermee?
Ik ben benieuwd naar uw reactie!

Zandgrond is te verbeteren met bentoniet, dit is een kleimineraal waardoor eigenschappen van kleigrond worden toegevoegd (water vasthoudend, voedingberging). Daarbij is het waarschijnlijk goed om champost of molmmest door de grond te werken. Hiermee kunt u het organischestofgehalte opvoeren (indien nodig) Als het heel erg droge grond is kan stockabsorb en terracottem nog een uitkomst bieden. Dit zijn een soort gelkorrels die voor de woestijn zijn ontwikkeld. De korrels kunnen 10 keer hun eigen volume aan water bergen. De planten gaan in de korrels wortelen en kunnen dan langer zonder water.

Snoeien van Viburnum

Hallo Hovenier,
Ik wil graag weten wanneer de beste tijd is om onze sneeuwbal te snoeien. Ik wil dat het niet zo'n grote struik wordt dus ik snoei hem elk jaar flink terug. Dit jaar hebben we erg weinig bloemen.

Een gouden regel bij snoeiwerk: bij twijfel na de bloei snoeien. De plant heeft dan immers een jaar de tijd om bloemknoppen aan te maken. Verder kun je, om 'bloeiproblemen' te voorkomen, ervoor kiezen om het snoeiwerk uit te smeren over twee jaar. Dus elk jaar de helft snoeien. Op die manier heeft de plant nog meer kans om te herstellen.
Hopelijk is hiermee je vraag beantwoord.

Zwarte randen aan hortensiablad

Geachte hovenier,
De hortensia's (Annabelle) die ik vorig jaar in de tuin heb gezet beginnen allemaal zwarte randen aan de bladeren te vertonen. De bladeren worden slap en als het blad helemaal zwart verschrompeld is valt het af. Het lijkt wel of het verbrand is. Ik heb geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Kan ik hier iets tegen doen?
Mijn dank voor uw antwoord.

Woont u vlak aan zee? Dan kan het zijn dat door de harde wind van de afgelopen dagen zout op het blad is terechtgekomen, dat geeft verbranding. Ziektes in die planten zijn mij niet bekend. De plant heeft een heel sterke groeikracht, mogelijk is geheel terugsnoeien nu de beste optie. Meteen wat bemesten met Culterra om de gewenste groei te bespoedigen. Ze zullen dan waarschijnlijk niet bloeien (of heel laat) maar de plant is dan wel gered. Niets doen lost ook niets op tenslotte.

Engerlingen in het gazon

Hoe kan ik engerlingen in mijn gazon bestrijden?
De engerling is de larve van de mei-, juni-, of rozenkever. Meer dan 80% van de schade wordt veroorzaakt door de engerling van de rozenkever. De schade wordt voornamelijk aangericht in gazons en is te herkennen aan geelverkleuring en losliggende delen van het gazon.

Engerlingen zijn als volgt te bestrijden: ECOstyle-assortiment: Aaltjes tegen engerlingen (van de rozenkever)
Werking: Het aaltje dringt binnen bij de engerling waar ze zich vermenigvuldigen. De engerling gaat na 2-4 dagen dood, verkleurt naar rood-bruin en verslijmt. Na 6 weken wordt de optimale bestrijding bereikt. Wanneer bestrijden: Van begin juli tot begin oktober. 

Slechte groei

Hallo,
Wij wonen driehoog en hebben een terras van 35 vierkante meter, op het noordoosten. Nu hebben we vorig jaar een paar grote bloembakken gekocht en gevulg met potaarde. Helaas doen de framboos, zwarte bes, conifeertje e.d. het niet goed. Zowiezo doet de beplanting het niet uitbundig.
Wat doe ik verkeerd!!!!!!

Zo te horen zijn er een paar zaken die niet goed gaan; - de potaarde kan te zuur zijn voor m.n de framboos en de zwarte bes. Beter is het om (goedgekeurde) potgrond  te vermengen met wat kleigrond. Een voldoende grote pot is daarbij essentieel. - de plaats; op het noordoosten kunt u beter planten gebruiken die ook een flinke dosis schaduw kunnen gebruiken. De drie genoemde planten hebben echt voldoende zonlicht nodig om te kunnen gedijen.

Zure druiven

Dit jaar wilden onze druiven maar niet kleuren. Deze week hebben we ze toch maar geoogst maar het is om te huilen. Gewoon te eten zijn ze niet, ze zijn veel zuurder dan andere jaren. En ik heb zeker 80% weg moeten gooien. Dit heeft niets meer te maken met een niet zo mooie zomer denk ik maar wat is dan wel de oorzaak?
Is dit een ziekte of zo iets?
Ik hoop dat jij uitsluitsel kunt geven en dat er iets aan te doen is om herhaling te voorkomen.
Hartelijke groet,

Ik heb hier en daar navraag gedaan over de zure druiven.
De meest voor de hand liggende oorzaak is het weer in de maanden augustus en september, tijd van rijping. Bij het afrijpen van de vrucht is zon erg belangrijk om voldoende suikers te vormen. Ook de hoeveelheid neerslag is daarbij van betekenis. In september hebben we nog een groeispurt gezien als gevolg van neerslag en (bodem)temperatuur, dit gaat dan ten koste van de afrijping en dus opbouw van suikers.
Dit soort zaken is niet te voorkomen.

Meer over tuinonderhoud: